Waarom je je klant iets ontneemt als je niet verkoopt
Ik had deze week een paar gave gesprekken met gedreven professionals. En we hadden het over sales, verkopen of hoe je het ook maar wil noemen. Veel mensen vinden het woord verkoper, of account manager en dat soort termen lastig. Er zijn maar weinig woorden die zoveel negatieve lading oproepen als "verkopen".
Zeg dat je in sales werkt, en je ziet vaak al de wenkbrauwen omhoog gaan. Mensen denken aan gladde praatjes, targets en druk. Alsof het jouw missie is om iemand iets aan te smeren wat ze eigenlijk niet nodig hebben. Ik heb het weleens gehad over die stoere uitdrukkingen als “ik kan zand verkopen in de woestijn” of “ik kan ijs verkopen op de Noordpool”. Maar dat is niet waar het om draait.
Sterker nog: als je het goed doet, dan is verkopen niets anders dan adviseren. En als je gelooft in wat je verkoopt, dan is het zelfs je morele plicht om die verkoop te doen.
Als jij er niet achter staat, wie dan wel?
Ik geloof dat je geen product of dienst moet willen verkopen waar je zelf niet achter staat. Natuurlijk, je bent misschien niet altijd zelf de doelgroep. Maar als jij er niet van overtuigd bent dat wat je aanbiedt écht waarde toevoegt, dan voel je dat in elke zin die je uitspreekt. Dan wordt sales een strijd. Sterker nog, als jij écht overtuigd bent van de meerwaarde van jouw product of dienst. Dan is het eigenlijk echt een zonde als je het niet verkoopt. Zonder jouw invloed ontneem je je potentiële klant dan de kans om te leven in de ideale wereld die jij voor ogen hebt met jouw product of dienst.
Je verkoopt geen product of dienst, je opent een nieuwe wereld
In sales bied je iemand niet zomaar een dienst of een product aan. Ja natuurlijk is dat wel wat je doet maar je moet daar wat dieper op in gaan. Je biedt een uitkomst. Een nieuwe manier van werken, een nieuwe manier van leven, een slimmere aanpak, een oplossing voor frustratie, inefficiëntie of gedoe. Eigenlijk ben je dagelijks dus bezig met het verbeteren van levens. Hoe tof is dat?! Als jij jouw werk goed doet, dan creëer je een wereld voor je klant die ze nog niet gezien hebben. En dan laat je hem of haar zien: “Kijk, dit is hoe het ook kan.”
En als je dan níet verkoopt?
Dan ontneem je die persoon de kans om in die betere wereld te stappen.
Dan geef je iemand niet de mogelijkheid om een probleem op te lossen, om rust te ervaren, om te groeien.
Teleurgesteld omdat je écht iets te geven had
Ik zeg het heel vaak. En ook tegen mezelf. Je mag best teleurgesteld zijn als je klant niet voor jou kiest.
Niet omdat je die omzet misloopt, of je target net niet haalt. Maar omdat je weet: “Ik had echt iets kunnen bijdragen.”
Dat is geen frustratie vanuit ego. Dat is oprechte betrokkenheid. Het is teleurstelling omdat jij weet hoeveel beter het had kunnen zijn.
Dat gevoel is krachtig.
Dat gevoel maakt dat je blijft leren. Beter wordt. En de volgende keer met nóg meer overtuiging je verhaal doet.
Geniet ervan!
Dus laten we stoppen met ons schamen voor “verkopen”.
Laat dat woord niet alleen staan voor pushen en persen. Zie het voor wat het écht is: advies geven vanuit overtuiging.
Vanuit verbinding. Vanuit de wens om het voor de ander beter te maken.
En wees eerlijk:
Als jij gelooft in jouw product of dienst…
Als jij weet dat je klant daar beter van wordt…
Dan zou het egoïstisch zijn om dat niet te delen.
Dan is het jouw taak om het te verkopen. Niet voor jezelf, maar voor hen.
Wil je leren hoe jij vanuit advies verkoopt, zonder te pushen?
Wij helpen salesprofessionals en teams om met overtuiging én oprechtheid te verkopen. Geen scripts, geen druk. Wel: waarde, visie en resultaat.
Stuur me een bericht. Dan laten we jouw klant kennismaken met de wereld die jij al ziet.